Іван Сірко. Корчин. Літопис.

 

Відкриття оновленого бібліотечного простору.

 

Піший Марафон. Микола Рогуцький

Герої нашого часу. Петро Приймак

 

Гостя студії Христина Галяс

 

 

Гостя студії. Ольга Ткачик

 

 

30 років Незалежності України

          Згадати, знати, пам’ятати. Село Корчин – 30 років незалежності

Наше мальовниче село Корчин знаходиться за 19 км. від міста Радехів та за 14 км. від міста Червоноград. Центр сільської ради. В нашому селі побудовані: школа, Народний дім, бібліотека, лікарська амбулаторія, аптека, дитячий садочок, дві церкви Успення Пресвятої Богородиці, магазини.

Ще багато років до проголошення незалежності України жителі нашого села мріяли про волю і незалежність України. У травні 1990р. відбулося підняття прапора України Сергієм Вінчковським та Любомиром Шульганом. Прозвучав гімн «Ще не вмерла Україна» та інші патріотичні пісні у виконанні народного хору. Ідейними натхненниками проголошення незалежності України були громадські активісти з НРУ, осередок НРУ був створений у с. Корчин у 1990 році, очолив його С. Вінчковський. До нього ввійшло понад 30 осіб. Найактивніші члени НРУ: це В. Неводниченко, В. Кирильчук, Я. Ковальчук, В. Приймак, Я. Лебедович, А. Коваль, Ю. Сірко. Велике патріотичне піднесення серед односельчан викликав організований 21 січня 1990р. з нагоди річниці соборності України «Людський ланцюг» що пов’язав Київ зі Львовом  та Івано – Франківськ. В акції взяло участь близько 3 млн. осіб, підтвердивши тим самим єдність людей України та їхнє прагнення до незалежності. А  вже у вересні 1991р. виїхав автобус з мешканцями села на пікетування Верховної Ради. Серед них: М. Климочко, В.Неводниченко, З. Костюк, С. Вінчковський, В. Добровольський. Вони стали очевидцями подій державної ваги – підняття над будинком Верховної Ради національного синьо-жовтого прапора. 24.08.1991р. ВР України ухвалила «Акт проголошення незалежності України», а символіка залишилась комуністична. 1грудня 1991р. відбувся всеукраїнський референдум, який підтвердив прагнення українського народу до волі, до державної самостійності.

До всеукраїнського референдуму біля народного дому було встановлено пам’ятний хрест у честь проголошення Незалежності України виготовлений на зібрані кошти односельчан. У день референдуму 1 грудня 1991 року відбулося посвячення цього пам’ятного хреста. До пам’ятних подій цього часу належить відновлення та освячення символічної могили  Борцям за волю України. Яку було насипано на церковновному подвір’ї, завдяки старанням членів осередку НРУ.

Відновлено Корчинський осередок Союзу Українок, зареєстровано в 1992 році  Голова Союзу Українок – Зоряна Костюк. Багато добрих справ зробили його членкині. Це –початкова катехизація дітей у школі, догляд за могилами та пам’ятними знаками в селі, агітаційно-просвітницька робота в період виборів. Серед численних свят, проведених з ініціативи осередку найбільше запам’яталися: урочисте вшанування жінок, які потерпіли від московського терору у післявоєнні роки, зустріч із гостями з Донецька у Різдвяні дні 1993р. Урочисте святкування 570 річчя села у 1996р., зустріч із союзянкама з Радехова, з Розжалова, із хором св. Софії з м. Львова, зустріч із гостями із Канади, Америки. З нагоди 10-річниці Незалежності України у 2001р. дві союзянки Союзу Українок с. Корчин – Є. Приймак та О. Салига представлені до звання «Почесна союзянка». Активні союзянки – З. Костюк, Г. Крук, І. Шульган, М. Климочко. Організовано гуртки «Молодь Христова», «Паросток». Святкування Дня Злуки, День пам’яті героїв Крут, День утворення ЗУРН, УПА, День Незалежності України – стали урочистими святами. Звістку про проголошення незалежності України, зустріли жителі села з радістю та патріотичним піднесенням. Почалося духовне відродження, відновлено греко- католицьку віру. Стара церква Успіння Пресвятої Богородиці, яка побудована в 1821р., а в 1995р. освятили камінь на побудову нової церкви. У 1996р. заклали фундамент. Дякуючи нашим парафіянам, які вносили пожертви у 2015р. закінчилось будівництво нової церкви. Щорічно, починаючи з 1993р. вчительки – катехитки разом із священиком готують дітей до першого причастя. У 1994р. у Корчині вперше створено дитячий церковний хор, під керівництвом вчительки музики Г. Шульган. Пам’ятною подією у житті села, церкви було свято зустрічі чудотворного образу Матері Божої із Зарваниці у 1995р.

При церкві Успіння Присвятої Богородиці о. Михайло організував «Братство Неустанної Помочі Божої Матері». З нагоди 400-річчя Берестейської і 350-річчя Ужгородської уній у 1996р. у селі відбувалися величезні відправи, в честь цього встановлено мармурову дошку – пам’ятку. 2000р. приїзд  владики М. Колуна, якому о. Михайло подарував ікону Успіння Пресвятої Богородиці. Владика відмітив, що у нашому селі існує єдність школи, церкви, усієї громади.

За роки незалежності в нашому селі закінчено будівництво загальноосвітньої школи. Побудована нова церква. Зроблений капітальний ремонт дороги. Керівники установ нашого села брали участь в проектах, завдяки яким відбулося перекриття даху і заміна вікон у народному домі, заміна вікон, освітлення, ремонт їдальні у школі, заміна дверей, вікон перекриття даху у амбулаторії сімейної медицини. Заміна дверей, вікон у дитячому садочку. Закупили ноутбуків до бібліотеки, школи, сільської ради, амбулаторії. Поміняно очисні споруди, зроблено вуличне освітлення. Встановлено пам’ятні знаки: символічний хрест на честь проголошення Незалежності України, встановлено пам’ятні дошки Борцям за волю України, Небесній сотні, народному артисту України Ігорю Білозіру, побудовано капличку Матері Божої.

Багато молодих хлопців з нашого села брали участь у бойових діях на Сході. Учасниками бойових дій є: Роман Слободян, Василь Мочульський, Зеновій Лоханський, Петро Діденко, Олег Панас, Сергій Шульган, Пеленьо Олександр, Піско Андрій, Маркіян Карплюк, Пасічник Андрій. На даний час багато наших воїнів стоять на захисті кордонів України. Також багато мешканців с. Корчин брали участь у Помаранчевій революції, в тому числі – Ольга Філевич, Степан Шульган, Іван Жеребецький, Галина Вінчковська, Марія Климочко та багато інших.

Народний хор під керівництвом Надії Шульган брав участь у революції Гідності і виступав  на площі Незалежності у Києві. В їхньому виконанні прозвучали українські патріотичні пісні. Мешканка нашого села Зоряна Костюк написала книжку – «Корчин: минуле і сучасне», яка була видана у 2003р. Спонсорами стали вихідці з нашого села – Василь та Сергій Приймаки. Книжка розкриває історію нашого села з глибини віків і до початку третього тисячоліття. Вірші наших земляків: Євгенії Приймак та Володимира Неводниченка були надруковані в книзі «Літературна Радехівщина». Радіємо за успіхи односельчан: регента хору церкви святої Софії м. Львова Тетяни Шевчук, братів Івана та Романа Остапчуків – учасників ансамблю «Соколи», священників Андрія Марцинюка і Ростислава Свистуна, який видав книжку – «Слова мої – пісні мої», композитора і співака Василя Марцинюка і співачки Галини Сидоренко, доцента Тернопільського педагогічного університету Григорія Возняка, доцентів Львівського університету ім. Івана Франка Василя та Сергія Приймаків. Висловлюю щиру подяку всім односельчанам, хто не шкодує часу, сили, енергії для розбудови і процвітання нашого села.

Авторка: Ольга Вінчковська

Related posts

Слово Боже на щодень

Короткі віхи свідомого життя. Йосип Парубочий. Вічна пам’ять.

Хресна дорога « Чому плаче Ісус». Радехівська школа мистецтв ім. м. А. Шептицького . Літопис.

Увага: інформаційний сайт ТРК "Радехів" використовує файли cookies. Дізнатись більше