Гість студії. Марія Шемчук

30 років Незалежності нашої держави-найбільше свято для кожного українця, який любить і шанує Україну.

Багатовікова боротьба, мільйони полеглих і замордованих кращих синів і дочок нашого народу, надії і сподівання мали б на кінець матеріалізуватися в найвищу мету Великого Чину нації – Незалежну Державу. Я надаю перевагу політичній партії «Народний Рух України», яка впродовж 30-ти років залишається послідовним оборонцем української національної ідеї. Це одна із незаангажованих партій, яка має свої принципи. Якби нашим чиновникам хоч якусь долю цих принципів, ми були б в числі найрозвинутіших держав світу. Переконана, коли б у 1991р. обрали Президентом України В’ячеслава Чорновола Україна сьогодні була б у Європейському Союзі. Пам’ятаю ті роки, початок 90-х. Я вже працювала в СШ №2 м.Радехів. Вступила в громадсько-політичну організацію «Рух», яка у 1993 році переросла в політичну партію «Народний Рух України». Згуртувала біля себе вчителів, членів політичної організації: Оксана Марків, Юрій Клебан, Андрій Шебец, Ганна Кондратюк. В 1995 році тільки Україна ступила на шлях незалежності, в бібліотеці школи був проведений великий літературно – музичний захід присвячений пам’яті Михайла Вербицького – автора музики до українського гімну «Ще не вмерла України…». 2007 рік. В середній школі №2 у бібліотеці  відбувся історико – мистецький захід, присвячений 100-річчю від дня народження генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Перед старшокласниками виступив краєзнавець Григорій Лисак, який повідомив, що незабаром буде надруковано брошуру «Роман Шухевич і Радехівщина».

2008 рік захід вулицями нашого міста.

 2009 рік – рік Степана Бандери на Україні. Ще не всі могли відкрито говорити  про Степана Бандеру – провідника ОУН. А в СШ №2 до 100-річчя від дня народження Степана Бандери в актовій залі школи було проведено тематичний захід «Незламний  борець за волю України».

З нагоди святкування 200-ї річниці від дня народження славного сина українського народу, поета, громадського діяча Маркіяна Шашкевича.  6 листопада 2011 року у Радехівській ЗОШ №2 відбулася літературно-музична композиція. Як рідний брат Тараса, в народу Маркіян, у якій взяли участь бібліотекар та учні школи. Кожного року під час Шевченківських днів бібліотека проводить відповідні заходи. Один із них «Не проспіть Україну мою». Відбувся на районному семінарі шкільних бібліотечних працівників.

Небесна сотня – ангели звитяги на землю послані були… Учасники Революції Гідності. Вони віддали найцінніше своє життя – заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. «Люди що стали ангелами. Небесна Сотня». Під такою назвою у стінах Радехівського історико – краєзнавчого музею та середній школі №2 відбулася година пам’яті. Учасники години учні та вчителі нашої школи.  Запрошені  сестри Міля Слюсарчук та Наталія Веренька, В’ячеслав Лапковський, Іван Михайлів, Марія Думанчук, Роман Березюк.

З нагоди великого свята 75-ої річниці УПА, Дня  захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці в актовій залі нашої школи відбувся виховний захід «Від козаків  до кіборгів». Сьогодні над Україною нависла нова небезпека. Повним ходом іде війна на Сході України. Гинуть кращі сини України. Серед  них герої з нашого району. Кожного року в листопаді місяці ми вшановуємо пам’ять Роману Кратку, учневі нашої школи. Ігорю Гнівушевському, Василю Гою, Володимиру Куцику та іншим. Кожне місто, кожне село має своїх героїв. Ось вони , Учасники АТО – випускники нашої школи. Зробити таку фотовиставку було не просто. Але з допомогою працівника військомату, випускника нашої школи, учасника АТО, Михалевського Богдана, я з цією роботою зправилася. Передзвонювала кожному учаснику АТО, який закінчував нашу школу, просила фотографії, написати свою автобіографію, в  якому році закінчив школу, де воював. Я і надалі буду працювати в цьому напрямку, доносити до своїх користувачів більше правдивої інформації.

В березні місяці 2015 року в нашій школі на урочистому заході під назвою «Червону руту» співає увесь світ, учні та їх батьки, вчителі вшановували пам’ять видатного композитора, великого українця Володимира Івасюка, який є символом української нації. Сьогодні іноді можна ще почути, що незалежність ми здобули без крові. Ні, вона – навпаки рясно скроплена кров’ю повстанців, постів, письменників композиторів – шестидесятників серед яких і Володимир Івасюк.

Цікавий і пізнавальний захід проходив в березні 2017 р. «Старий цвинтар у м.Радехові історія та реалії сьогодення», переглянуто документальний фільм за сприяння комісії у справах молоді УГКЦ в рамках соціальної ініціативи «То-ся не зробить» у співпраці з о.Юрієм Михайлюком храму св.Миколая у Радехові, де  керівником проекту щодо відновлення старого кладовища м.Радехів, історична справедливість є Ірина Бігун, співавтором Тетяна Садовська, автор книжки Ігор Гілевич.

Березень 2021 рік в шкільній бібліотеці біля газетно–журнальної виставки присвяченої 207 річниці від дня народження Тараса Шевченка зустрілися вчителі й учні, щоб вшанувати знатних людей, які проживали на даний час по вулиці Шевченка у нашому місті: Ярослав Ганіткевич – доктор медичних наук. У  роки національного піднесення Ярослав Ганіткевич став одним із ініціаторів відновлення Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові (1980 рік). Ярослав Ганіткевич – почесний член Українського товариства у Львові (2005р.) Стипендіат Президента України (з 2003р.). У 2007 році у Радехові заснував благодійний учнівський стипендіальний фонд, підтримує тісні зв’язки з рідним містом. Проживає у м.Львів. Дев’ятого липня йому виповниться 92 роки. Володимир Саболта – Почесний громадянин міста Радехів. Заслужений діяч мистецтв України, балетмейстер, педагог – хореограф , а нині директор, художній керівник єдиної на Західній Україні Львівської державної хореографічної школи. Проживає у м.Львів. Роман Ференс – Почесний громадянин нашого міста, в якому народився і виріс. Проживає на вул.Шевченка. 28 січня йому виповнилось 76 років. Роману Ференсу впродовж кількох років люди довіряли представляти свої інтереси в міській раді, а колеги-депутати його шанобливо називали депутатським старійшиною. На запитання: «Що Вам вдалося зробити для Ваших виборців?» – він відповідає: «Дуже багато! Втілюючи ініціативи своїх виборців вдалося заасфальтувати вулиць Шевченка, провести освітлення та інше». З історичних джерел відомо, що на початку минулого століття самоосвітні та аматорські гуртки на Радехівщині організовували концерти й вечори, присвячені Тарасу Григоровичу Швченку. Надзвичайно величезною подією в житті Радехова було святкування в 1914 році 100-річчя від дня народження Кобзаря. В п’ятдесятих роках в Радехові було названо вулицю іменем Тараса Шевченка. Вона була забудована тільки зі сторони дороги Радехів – Стоянів і називалася «Куток», було Єврейське окописько. Вулиця Шевченка є однією із знатних вулиць нашого міста. Місцеві поети цьому присвятили поетичні рядки:

Моє любиме місто,

Є на Львівщині воно.

Тисячі таких є нині

В рідній моїй Україні.

І я горджуся своїм містом 

З усіх найкраще є воно.

Свою невичерпну любов

Йому дарую знов і знов.

Радехівчани пишаються своїм визнанням. Як і тим, що господарем нашого міста є Степан Петрович Коханчук. Його мета поступово і впевнено втілюється у життя громади – домогтися зростання рівня і якості життя Радехівчан. На сьогоднішній день пріоритетним завданням разом із депутатським корпусом він вважає забезпечення впорядкування центральної частини міста: облаштування площі біля пам’ятника Тараса Шевченка, що в центрі міста. Отож наше місто, дякуючи любові мешканців, стане ще кращим. Шевченко об’єднує, надихає, і своїми пророчими словами закликає боротися, перемагати, творити, заради правди, заради волі, во ім’я кращого.

Люблять наші учні зустрічі з поетами, письменниками. В нашій школі ми зустрічали Марію Людкевич – лауреата літературних премій, дружина нашого земляка, відомого художника із Виткова – Ореста Білоуса. Малюнки до віршів поетеси виконує її дочка Олеся. На згадку про нашу зустріч Марія Йосипівна подарувала бібліотеці свої збірки. В 2011 році на моє запрошення завітала до нашої школи Ангеліна Оборіна, член Асоціації письменників України Західного Регіону, проректор малої Академії літератури і журналістики. Вірші збірок Ангеліни прославляють доброту, чесність, наснагу, почуття дружби, закликають виконувати корисну роботу своїми руками, дитячими руками. Всього має біля 160 виступів, біля 110 в школах, 30- в дитячих садочках. Наша школа знає і пам’ятає творчих людей: письменників поетів, які є частими гостями бібліотеки. Це Михайло Костів, який проживає в м.Радехові. Його збірки «Відлуння прожитих літ», «Гумор», «Сатира», «Лірика», «Вибрані», «Тактика» захоплюють своєю душевністю, теплотою почуттів. Великою любов’ю до свого рідного краю. Галина Свічановська , яка очолювала колектив музичної школи міста Радехів, неодноразово була в нашій бібліотеці. Своїми поетичними рядками поетеса стверджує що «земна краса – то вічне», радить поспішити «мудро жити», бо життя таке прекрасне. Що може сучасний бібліотекар для того аби наблизити молодого українського читача до української книжки? Може багато, якщо він сам книголюб, якщо він щоденно наполегливо працює над власною самоосвітою, над утвердженням патріотичних цінностей, поваги до культурного та історичного минулого України. Популяризувати твори Уласа Самчука, Івана Багряного, Євгена Маланюка, Олени Теліги, Володимира Винниченка, Богдана Лепкого та інших письменників. Націлювати молодь на те, що патріотизм – це любов до України, до свого народу, гордість за її минуле і сьогодення. Сьогодення ставить перед бібліотечними працівниками важливе і невідкладне завдання – виховання свідомого громадянина, патріота рідної землі. За роки незалежності бібліотечний фонд значно оновлено. Це книги з історії України, діяльності ОУН-УПА. В наших фондах є достатня кількість літератури із правового виховання та законодавства України. Постійними є такі рубрики. Національно – патріотичне виховання: «Формування моральних якостей громадянина України» , «Військово-патріотичне виховання». Разом з виховною роботою проводимо бесіди, уроки державності з тем: «Знати і поважати Герб своєї Вітчизни, її прапор і Гімн», «Наша Україна», «Свято Рідної мови», Шевченківські читання, зустрічі з ветеранами ОУН-УПА . Таким чином ефективність громадянського виховання залежить від форми і методів організації у вихованні.

Авторка:  Марія Шемчук

Related posts

Хресна дорога « Чому плаче Ісус». Радехівська школа мистецтв ім. м. А. Шептицького . Літопис.

З Богом, можливо все. Оксана Трухіна. Парафія св. Микола. Літопис.

Правдиве слово очевидців про історію рідного краю. Юрій Сухар.

Увага: інформаційний сайт ТРК "Радехів" використовує файли cookies. Дізнатись більше