Маркіян Шашкевич. Пам’ять і сьогодення

                                           2021 рік – Рік Маркіяна Шашкевича на Львівщині

2021 рік відзначаємо славним ювілеєм – 210-річчям уродин отця Маркіяна Шашкевича. За тридцять два роки, а власне, за якесь творче десятиріччя, Шашкевич став натхненником національного пробудження Галичини, Будителем, духовним просвітителем і мислителем, автором першої книжки українською мовою «Русалка Дністровая», першим у всеукраїнському масштабі творцем рідномовної «Читанки» для дітей.  Ось уже 210 років Маркіяну Шашкевичу, а феноменальність цієї постаті досі не збагнута. У світах не бував, із знаменитостями не стрічався – пізнавав світ і величні досягнення людства бистрим, високим розумом. Бути першим завжди важко, та ще важче першим залишатись. Маркіян Шашкевич за своє коротке  життя встиг зробити стільки, що йому поставили пам’ятник, а премією його імені нагороджують щороку найкращих львівських письменників.

Щоб краще пізнати Маркіяна Шашкевича, його особистість, життєвий шлях і літературну творчість, у Публічній бібліотеці Радехівської міської ради  організовано розгорнуту книжково-ювілейну  експозицію до      210 річчя від дня народження українського письменника, поета, зачинателя нової української літератури в Галичині, священика УГКЦ, релігійного та культурно-громадського  діяча, на якій представлені твори поета-просвітителя, книги та журнальні статті, присвячені Маркіяну Семеновичу Шашкевичу.  І тепер, перейшовши вже 210-річчя від народження о.Маркіяна Шашкевича, маємо освіжити пам’ять про славного Будителя нашої свідомості, хоронителя нашої ментальності. Тим більше, що і тепер, в незалежній Україні, знову бачимо стільки небезпек для рідної мови, для долі народу, для самої України.
  Священик за освітою, письменник за літературним обдаруванням, громадсько-культурний діяч за велінням розуму і серця – своїм чином служіння українському народові здобув безсмертя.

Тож, звернімо свої серця й думи до цього Велета духа, і нехай він стане добрим дороговказом для нас сьогоднішніх!

Від о. Маркіяна  маємо чого навчитись і що перейняти. Його творчість знаходить стежку до українського серця та виходить на світові обрії.

Related posts

Слово Боже на щодень

Короткі віхи свідомого життя. Йосип Парубочий. Вічна пам’ять.

Хресна дорога « Чому плаче Ісус». Радехівська школа мистецтв ім. м. А. Шептицького . Літопис.

Увага: інформаційний сайт ТРК "Радехів" використовує файли cookies. Дізнатись більше