Первоцвіт- 2023.

Враження і думки організаторів та гостей.

9 березня 2023 року в Публічній  бібліотеці міста Радехів відбувся 14 літературний конкурс «Первоцвіт», який традиційно збирає авторів-початківців з усієї Радехівщини. Цього року конкурс відновив свою роботу після дворічної паузи та вперше до участі було запрошено не лише учнів та молодь, але й авторів середнього та старшого віку. На конкурс було подано 36 заявок у жанрах: поезія, оповідання, казка, байка, пісня. Найчисельніша кількість серед поданих творів – патріотична лірика, адже кожна українська родина сьогодні переживає події війни. Переможців було визначено у 4-х вікових категоріях: перша  вікова  категорія, І місце у номінації «Поезія» здобув Дмитро Рілінг (с. Дмитрів), І місце у номінації «Проза» Шиманська Вікторія (м. Радехів), друга вікова категорія І місце у номінації «Поезія» розділили Петрусенко Соломія та Гладюк Тетяна, ІІ місце у номінації «Поезія» розділили  Шиба Вікторія-Анна (с. Яструбичі), Красюк Соломія(с. Синьків) та Кратко Олеся(с. Стоянів), третя вікова категорія, І місце у номінації «Поезія» Марія та Галина Баландюки (с.Стоянів-м.Сокаль), І місце у номінації «Проза» Тетяна Парій(с.Дмитрів), четверта вікова категорія, І місце у номінації «Поезія» Кошицький Богдан (с. Стоянів),  І місце у  номінації «Проза» Фоїна Дарія (с.Полове), ІІ місце у номінації «Поезія» Демчук Марія (с. Тетевчиці)

Всі учасники  були відзначені дипломами, подяками та книжковими подарунками. Зокрема, в дарунок автори отримали книги запрошених гостей-письменників та членів журі: Ірени Яніцької (м. Червоноград) – авторки дитячої книги «Диво, яке сталося вночі, або метелики на щоках бабусі», керівниці Громадської ініціативи «Літ/UA» та проекту «Читання «за гратами»; Володимира Тимчука (м. Львів) – поета та прозаїка, перекладача, лауреата премії ім. Б. Хмельницького, підполковника ЗСУ. В арсеналі військового та письменника десятки виданих книг, серед яких «Грані», «З Гетьманщини безмежжя», «Зі сходом сонця», «Озбручитися (з) Україною», «Ангельським чином» та ін; Мар’яни Пильник (м. Радехів) – поетеси, авторки книги «Глина слів», набору карток-завдань для авторів «Час писати». Під час підведення літературних підсумків кожен охочий мав нагоду прочитати на публіку власні поезії, почути слова підтримки, а то й вперше представити свою творчість іншим. «Цьогоріч для нас  стало відкриттям те, як багато людей на Радехівщині пишуть художні тексти. На жаль, в силу різних обставин не всі наважуються заявити світу про власну творчість – соромляться, не ставляться до письма серйозно, не розуміють чи добре пишуть… Такі конкурси як «Первоцвіт» допомагають позбутися цих стереотипів, насмілитися публічно заявити – я поет і мені подобається писати!», – зазначають організатори  конкурсу .

Мар’яна Пильник (м.Радехів)

Конкурс “Первоцвіт” є справжньою живою окрасою радехівського краю. В час, коли цифра вгризається в життя, важить тільки ірраціональне — блиск очей, спалах усміху, тепло серця. В  дбайливо збереженій світлиці Українського Народного Дому(1912) затишного містечка Радехова направду відчувається і сприймається цвіт, цвітіння, і в перших, ще не сміливих, віршованих рядках учнівської та студентської молоді. Переконаний, з такою увагою  формування обдарованої душі «не за горами», як кажуть. Що я щиро бажаю цьому куточку Львівщини. Дякую моєму другові Мар’яні за запрошення причаститися святом слова. Читаймо і творімо!”

Володимир Тимчук (м. Львів)

У непростий час війни ми, як завше, чекали на цю зустріч.  Хвилювання, підготовка, організація вартують того, щоб зустрітися  з гарними книгами, щирими посмішками, красивою музикою, яку нам подарував юний радехівчанин Богдан Лучко, прекрасною  патріотичною поезією, філософською та пейзажною лірикою,  короткою прозою  та теплим справжнім  спілкуванням.  Дякую  за творчість, за «Первоцвіт» Він, як завше. незабутній, яскравий, чуттєвий.  Бажаю учасникам і учасницям творчого неспокою під мирним небом України.

Наталія Мандюк (м. Радехів)

Живі зустрічі в часі війни особливі. Приємно, що поєдналися разом довкола художнього слова маленькі словолюби, молоді автори, люди елегантного віку. Цінно, що до конкурсу, заснованого головною книгозбірнею Радехівщини долучилися з підтримкою сільські бібліотеки, які розповідають читачам про «Первоцвіт», а найменших супроводжують на захід з нагородження, аби разом розділити радість.  Це добра традиція. Бажаю Наталії Мандюк та Мар’яні Пильник наснажуватися її результатами та надалі бути опорою для талановитих мешканців Радехівщини.

Ірена Яніцька ( м. Червоноград)

Related posts

Слово Боже на щодень

Короткі віхи свідомого життя. Йосип Парубочий. Вічна пам’ять.

Хресна дорога « Чому плаче Ісус». Радехівська школа мистецтв ім. м. А. Шептицького . Літопис.

Увага: інформаційний сайт ТРК "Радехів" використовує файли cookies. Дізнатись більше