Розмовляємо про життя в часі війни. о. Юстин Бойко. Парафія св. Микола. Літопис.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Про життя в часі війни розмовляємо з монахом  Студитом,  синкелом у справах Монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Юстином Бойко.

Церкві св. Миколая 20 років. Привітання настоятеля церкви о. Володимира Царика.

                       20 років духовного служіння в Радехові.

   25 серпня радехівська громада відзначила визначну подію – 20-річчя освячення храму св. Миколая. Урочистості розпочалися Божественною Літургією, яку очолив єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Преосвященніший Кир Петро Лоза. У своєму зверненні до вірян владика Петро закликав зосереджувати увагу на Христі та слідувати Його шляхом. Єпископ наголосив: “Заносимо молитву за цей храм та разом будуймо цей небесний храм. Бажаю, щоб Боже слово та Святі Таїнства були радістю для ваших сердець, були для вас благословенням, щоб нести Бога у світ, в якому ми живемо. “. Особливу урочистість богослужінню надали своїми голосами учасники чоловічого квінтету парафії святого Миколая під керівництвом диригента Петра Єнджієвського. Наприкінці Літургії ,Преосвященніший владика Петро звернувся до парафіян з теплими побажаннями. Його слова були сповнені надії та духовного наставництва:
“Дорогі брати і сестри, нехай стежина до цього святого храму завжди буде протоптана,” – сказав владика.”Бажаю, щоб цей Божий дім завжди був наповнений людьми” Адміністратор храму о. Володимир Царик відзначив ключову роль святині у духовному житті радехівчан, підкресливши її значення як важливого осередку творення громади . Він наголосив на тому, що за 20 років свого існування храм став справжнім духовним осередком міста. о. Володимир Царик висловив щиру подяку Преосвященнішому владиці Кир Петру за його присутність на святкуванні. Також до усіх присутніх звернувся із о. Юрій Михалюк, декан радехівського деканату та сотрудник храму св. Миколая, який детально розповів про історію будівництва храму. О. Юрій особливо відзначив роль покійного о. Ярослава Михалюка, який був ініціатором будівництва. Особливістю святкування стало освячення ікон св. Миколая, написаних учасниками парафіяльної іконописної школи під керівництвом Наталі Козири.
Після літургії віряни разом з духовенством помолилися біля могили о. Ярослава Михалюка, будівничого храму, згадавши також усіх доброчинців та будівничих, які доклалися до творення святині.
Урочистості завершилися молитвою до св. Миколая перед його мощами, що зберігаються у храмі. Присутні просили заступництва святого Миколая для України та переможного миру для Батьківщини.
Важливою частиною урочистостей став благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, що продемонстрував єдність громади у підтримці захисників України. Владика Петро особисто зустрівся з воїнами та уділив їм своє благословення, підкресливши важливість духовної підтримки для захисників Батьківщини.
У дерев’яному храмі св. Миколая відбулася виставка робіт Михайла Тимрука, директора ТРК Радехів. Експозиція представила відвідувачам унікальну можливість побачити старовинний Радехів у мініатюрі.
Виставку відвідав високоповажний гість – єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Кир Петро Лоза.
Відвідувачі були вражені делікатністю кожного експонату. Роботи пана Михайла Тимрука яскраво демонструють його майстерність та творчий підхід до збереження історії міста у мініатюрних формах.
Святкування не обмежилося лише виставкою. Вечірня програма подарувала гостям особливу атмосферу завдяки виступу музичного гурту Se La Vie band. Їхня чудова та натхненна музика стала прекрасним доповненням до святкувань. Справжньою родзинкою події став виступ молодіжного театру “Gloria” з Дрогобича. Організатором вистави є отець Андрій Бунь, голова молодіжної комісії Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ . Глядачі були захоплені майстерністю акторів, які виступали на ходулях. Вистава “Стефанія” зачарувала кожного присутнього, додавши яскравих театральних фарб до культурної палітри вечора.
Волонтери благодійного фонду П. Болбочана внесли особливий колорит у святкування, організувавши справжній гастрономічний куточок української кухні. Центральне місце в меню посідав ароматний куліш – традиційна козацька страва, яка наповнила повітря спокусливими запахами. Гості мали можливість насолодитися традиційною козацькою стравою, знаючи, що їхній внесок йде на благородну мету. Всі кошти, виручені від продажу куліша,а це 44 731 грн були призначені на підтримку Збройних Сил України .
Окрім вражаючої виставки, музичних та театральних виступів, свято запам’яталося також інтерактивною програмою для відвідувачів усіх вікових категорій. В рамках проекту “РаДіємо Разом”, за сприянням Української освітньої платформи, молоддю парафії були проведені захоплюючі майстер-класи для дітей та дорослих.
Учасники мали можливість долучитися до різноманітних творчих активностей:
Створення голубів миру: символічний майстер-клас, який не лише розвивав творчі здібності, але й ніс глибокий смисл, особливо актуальний у нинішній час. Виготовлення еко-шоперів у техніці вибійки: учасники мали змогу створити власні екологічні сумки, поєднуючи практичність з мистецтвом та турботою про довкілля.
Розпис імбирних пряників: цей майстер-клас дозволив учасникам не лише розвинути художні навички, але й створити смачні сувеніри.
Ці майстер-класи стали чудовим доповненням до святкової програми, надаючи гостям можливість не лише спостерігати, але й активно долучатися до творчого процесу. Вони також підкреслили освітній аспект події, демонструючи, як традиційні ремесла та сучасні екологічні тренди можуть гармонійно поєднуватися.
Це 20-річчя стало символом єдності громади, її відданості вірі та духовним цінностям, особливо важливим у нинішній непростий для України час.
Ця багатогранна подія у храмі св. Миколая стала яскравим прикладом того, як духовність, культура, освіта та благодійність можуть органічно переплітатися, створюючи незабутнє свято для всієї громади. Вона не лише збагатила культурне життя Радехова, але й продемонструвала силу єдності та творчості у розбудові сильної, свідомої спільноти.

Авторка Ангеліна Царик.

Історія будівництва церкви у світлинах

Веселі канікули з Богом 2024 

                         

З 15 по 19 липня на території парафії Святого Миколая  УГКЦ у м. Радехів вирував дитячий християнський табір “Веселі канікули з Богом”. Цього року участь у ньому взяли понад 180 дітей, яких об’єднала жага до пригод, нових знайомств та щирої молитви. Протягом тижня юні учасники табору не лише мали можливість взяти участь у захоплюючих іграх та конкурсах, але й поглибити свої знання про Бога на основі Біблійних історій . Їхні дні були насичені цікавими тематичними заняттями, душевними розмовами з наставниками та священниками, а також спільними молитвами та богослужіннями. “Веселі канікули з Богом” подарували дітям не лише незабутні враження та нових друзів, але й стали кроком до їхнього духовного зростання. Вони мали можливість глибше пізнати себе, свої цінності та віру, а також відчути справжню радість спілкування з Богом.», – зазначив отець Володимир Царик. Крім духовного зростання та незабутніх вражень, табір “Веселі канікули з Богом” на парафії Святого Миколая УГКЦ у м.Радехів надавав дітям можливість розвивати важливі соціальні навички, необхідні для успішного життя в суспільстві.

Ось деякі з ключових соціальних навичок, на які робився акцент:

  • Спілкування: Діти вчилися чітко та лаконічно висловлювати свої думки, уважно слухати інших, вести конструктивні діалоги та вирішувати конфлікти мирним шляхом.
  • Співпраця: Участь у командних іграх та групових проектах сприяла розвитку навичок співпраці, взаємодопомоги та відповідальності за спільну справу.
  • Емпатія та повага: Діти вчилися ставитися до інших з повагою, розуміти їхні почуття та потреби, а також надавати підтримку тим, хто її потребує.
  • Лідерство: Деякі діти мали можливість спробувати себе в ролі лідера, організовуючи групові заходи або беручи участь у прийнятті рішень.
  • Вирішення проблем: Різноманітні завдання та конкурси на таборі допомагали дітям розвивати навички критичного мислення, творчого підходу до проблем та прийняття ефективних рішень.

Важливо зазначити, що всі ці навички формувалися в атмосфері християнської любові та підтримки. Діти не лише вчилися взаємодіяти один з одним, але й мали можливість відчути єднання з Богом та з іншими віруючими. Навички, набуті на таборі “Веселі канікули з Богом”, безсумнівно, стануть у нагоді дітям у майбутньому. Вони допоможуть їм будувати міцні дружні стосунки, успішно навчатися, працювати та вести щасливе та повноцінне життя. «Дякуємо Богові та нашим Воїнам за можливість протягом цих п’яти днів гарно провести час.

  Табір реалізовувався  за підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді», Громадської організації «Включайся» та Асоціація Місцевих Рад “Ради Львівщини”.

Священик Іван Колтун

З Богом, можливо все. Оксана Трухіна

Перемагає той, хто є витриваліший. о.Олег Кіндій.

Сьогодні кожен має бути на тих місцях де він є найбільш потрібен. Роман Назаренко.

Карітас Радехів

Різдвяне привітання о. Володимира Царика

 
На Львівщині завершилось навчання з проєктного менеджменту,
комунікації та лобіювання для представників ГО, які працюють з
молоддю

Відбулось закриття проєкту «Ти – зміна!», який організувала благодійна
організація «Дія.МИ», що сприяє розвитку соціальних політик на
Львівщині впродовж трьох років та реалізовує проєкти для підтримки
розвитку спроможності громад. Проєкт «Ти – зміна!» відбувався у межах
Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн
Східного партнерства за підтримки Європейського Союзу.
Проєкт реалізовувався впродовж вересня-листопада у Львові і включав
8 блоків з проєктного менеджменту, комунікації, брендингу та лобіювання
власних інтересів громадських активістів. Практичним завданням став
завершальний етап навчання – створення власних проєктів учасниками.
У проєкті взяли участь 18 учасників з 6-ти громад Львівщини
(Жовківська, Бродівська, Радехівська, Стрийська, Трускавецька, та
Бориславська), які працюють з молоддю. Всі вони взяли участь у восьми
навчальних тренінгах, мета яких – підвищити знання з управління
проєктами, з комунікації та адвокації для розвитку своїх громад.
Лише 13 учасників проекту, які об’єднались у 7 команд, мали змогу у
кінці навчання взяти участь у панельній дискусії з представниками влади та
бізнесу і представити свої проєкти.

На завершальному етапі навчання, учасниками були представлені такі
розробки: проєкт з фінансової грамотності для молоді «Ти можеш!»,
інтерактивний простір національно-патріотичного виховання молоді
«Україна – наш дім», «Білас очима дітей», покликаний знайомству молоді з
творчістю митцем краю, «Кава з військовим», про комунікацію без шкоди
для людини, яка пережила травмуючі події війни, «Kayak Club Lopatyn»,
сплави на байдарках для молоді із сільської місцевості, «Виклик», що
сприяє ефективному працевлаштуванні студентів творчих спеціальностей та
проєкт профорієнтації учнів старших класів «Пірнай у майбутнє».
Після презентації проєктів, відбулось обговорення з запрошеними
експертами. Оцінювали проєкти – Софія Крушельницька, голова правління
БО «Дія.Ми», Юлія Гвоздович, Голова ГО «Батьки в дії», Депутатка
Львівської міської ради 7 скликання, Тарас Хавунка, голова Львівського
регуляторного хабу та Радник міського голови Червонограда з питань
прозорості, підзвітності та запобігання корупції, Ольга Сподарик,
представниця управління молоді та спорту ЛОВА.
На завершення, учасники отримали сертифікати та, розроблений
командою організаторів, авторський планер для громадських активістів з
корисними рекомендаціями у подарунок.
Місія проєкту – покращити співпрацю з молоддю, творити позитивні
зміни в громаді, реалізовувати ідеї та використовувати набуті знання,
навички та інструменти для реалізації сміливих проєктів.

 

Карітас Радехів 2023

Митрополит Андрей Шептицький- взірець інтегральної екології.

Стабілізації та шлях до відновлення стійкості.

Комунікація парафіяльних громад. 

Благодійний фонд “Рокада” в Радехові

Школа  відповідального батьківства «Батьки в темі» у Радехові.

Карітас Радехів

 

Історія діяльності хорового колективу “Свято” церкви св. Миколая м. Радехова у збірці фотоальбому регента хору Романа Грабового.

Related posts

Взірець сподвижницької праці в ім’я служіння Богові. о.Роман Назаркевич. Вузлове. Літопис

Народний історико-краєзнавчий музей міста Радехова. Літопис.

Володимир Федорович. Радехів. Літопис.

Увага: інформаційний сайт ТРК "Радехів" використовує файли cookies. Дізнатись більше